21’inci yüzyılın en uzun tutulması gerçekleşti. Tutulmadan geriye bu kareler kaldı. ISS'de görev alan astronot ise yörüngeden çektiği kareleri takipçileri ile paylaştı.
İçinde bulunduğumuz yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması 27 Temmuz'da gerçekleşti.
ISS'de görev yapan Astronot Alexander Gerst, 27 Temmuz gecesi gerçekleşen Tam Ay Tutulması'nı yerden 400 kilometre yukarıdan izledi ve elde ettiği görüntüleri dünya ile paylaştı.
DÜNYADAN AY TUTULMASI KARELERİ
Gezegenimizin tek uydusu Ay'ın Dünya'ya yakın bir konuma ulaşması ile gerçekleşen bu gökyüzü olayı dünyanın dört bir yanındaki amatör ve profesyonel fotoğrafçıların objektifi ile kayıt altına alındı.
Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusundan gözlenebilecek bu tutulma saat 20.13'de başladı ve ertesi gün sabaha karşı 02.30'da sona erdi. Tutulma Türkiye'den de izlenebildi.
KANLI AY TUTULMASI NEDİR?
Kanlı Ay Tutulması Dünya'nın gölgesinin Ay'ı tamamen karanlığa bürüyerek Tam Ay Tutulması yaşandığı zaman gerçekleşir. Kanlı Ay Tutulması Dünya'nın gölgesinin Ay'ı tamamen karanlığa bürüyerek Tam Ay Tutulması yaşandığı zaman gerçekleşir ve bu sebeple Ay kırmızı renk görünür.
Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay'ın iki döngüsü arasındaki farkları, Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu sebebiyle ortaya çıkar.
Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay'ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır. Bu esnada Dünya'da Güneş'in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay'ın yüzeyine ulaşır.
İşte Türkiye ve dünyadan nefes kesen Kanlı Ay Tutulması kareleri...