24 Eylül 2020 Perşembe

Diğer Gezegenlerde Gökyüzü Ne Renktir? Gökyüzü Oralarda da Mavi Mi?

 

Diğer gezegenlerde gökyüzü dünyadaki gibi mavi midir? Diğer gezegenlerin atmosferlerinin özellikleri ve renkleri nedir?

Diğer gezegenlerin atmosferlerinden bahsetmeden önce, önce atmosferin gerçekte ne olduğu hakkında konuşmalıyız.

Atmosfer normalde bir gezegenin en dış katmanıdır. Dünya gibi kayalık gezegenlerde genellikle en hafif ve en ince tabakadır. Bir atmosferi atmosfere dönüştüren şey, onun yapıldığı şeydir. Büyük kaya yığınlarından veya devasa dönen okyanuslardan oluşmaz; gazlardan oluşur.

gökyüzü

Bir atmosferde neler var?

Atmosferler çok çeşitli gazlar içerebilir. Dünya atmosferinin çoğu, hiçbir şeyle reaksiyona girmeyen nitrojen adı verilen bir gazdır. Ayrıca nefes almamız gereken biraz oksijen var. Ayrıca argon ve karbondioksit adı verilen iki önemli gaz ve küçük miktarlarda çok sayıda başka gaz vardır.

Gazların karışımı, bir gezegenin atmosferine rengini veren şeydir.

Dünya’nın atmosferi, mavi ışığı her yöne yansıtan (“saçılma” olarak bilinir), ancak ışığın diğer renklerinin çoğunun doğrudan geçmesine izin veren gazlardan oluşur. Bu dağınık ışık, Dünya’nın atmosferine mavi rengini veren şeydir.

Diğer gezegenlerin mavi atmosferleri var mı? Bazıları kesinlikle öyle!

Diğer dünyalar

Güneş sistemimizdeki iki buz devinin, Neptün ve Uranüs’ün atmosferleri, mavinin güzel tonlarıdır. Ancak bu atmosferler bizimkinden farklı bir mavi. Etrafta dönen büyük miktarda metan gazından kaynaklanıyor.

(Yan not: Metan aynı zamanda osurukların ana bileşenidir. Doğru, Uranüs’te bir osuruk tabakası var.)

uranus neptun

Jüpiter ve Satürn ise tamamen farklı renkli atmosferlere sahiptir.

Satürn’ün üst atmosferindeki amonyak adı verilen bir kimyasaldan yapılan buz kristalleri, onu soluk sarı bir gölge yapar.

Uranüs’ün atmosferi de bir miktar amonyak içerir, bu da gezegeni Neptün’de gördüğümüz koyu maviden biraz daha yeşil bir gölge yapar.

Jüpiter’in atmosferi, fosfor ve kükürt elementlerini ve muhtemelen hidrokarbon adı verilen daha karmaşık kimyasalları içerebilen gazlar sayesinde kendine özgü kahverengi ve turuncu bantlara sahiptir.

Bazı aşırı durumlarda, tüm gezegen, hiçbir kayalık yüzeyi olmayan devasa bir atmosfer olabilir. Gökbilimciler ve gezegen bilimcileri, Jüpiter ve Satürn’ün kayalık yüzeyleri olup olmadığını, atmosferlerinin derinliklerinde mi yoksa her ikisinin de sadece devasa gaz topları olup olmadığını çözmeye çalışıyorlar.

Ancak, hiç atmosferi olmayan bazı gezegenler var! Güneş’in en yakın ve en küçük komşusu Merkür buna bir örnektir. Yüzeyi uzayın genişliğine maruz kalıyor.

saturn

Güneş sistemimizin ötesinde

Şimdiye kadar Güneş sistemimizdeki gezegenlerin atmosferlerinden bahsettik. Peki ya diğer gezegen sistemlerindeki, diğer yıldızların yörüngesindeki gezegenler?

Gökbilimciler son 20 yıldır bu gezegenlerin (“dış gezegenler” dediğimiz) atmosferlerini tespit ediyorlar! Ancak geçen yıla kadar gökbilimciler kayalık bir dış gezegenin atmosferini tespit etmeyi başardı. Gezegenin adı LHS 3844b ve o kadar uzakta ki ışığın bize ulaşması neredeyse 50 yıl sürüyor!

LHS 3844b, Dünya’nın iki katı ağırlığındadır ve gökbilimciler buranın oldukça kalın bir atmosfere sahip olacağını düşünüyor. Ancak, şaşırtıcı bir şekilde, atmosferi çok azdır veya hiç yoktur! Yani Dünya’dan çok Merkür’e benziyor olabilir.

Uzaktaki gezegenler hakkında öğrenecek çok şeyimiz var ve yaşam için olgunlaşmış Dünya benzeri bir atmosfere sahip olanı keşfetmeye hala uzun yıllar var.

Oumuamua nedir, ne zaman ve nasıl keşfedildi?

 

 Yıldızlararası seyahat eden puro şeklindeki garip nesne ile ilgili bilinenler ve görüşler.

Oumuamua

Oumuamua

Gökbilimciler sekiz gezegen, 6.500 kuyruklu yıldız ve 525.000’den fazla asteroit katalogladılar, ancak Oumuamua bir tür. 2017’de güneşin ötesinde hızlandığı keşfedilen uzun uzay nesnesi, güneş sistemimizi bir diğerinden ziyaret ettiği bilinen tek gök cismi.

Oumuamua’nın egzotik bir kuyruklu yıldız veya asteroit türü olduğuna inanılıyor, ancak bazı astronomların uzaylı bir uzay aracı olabileceğini tahmin ediyor.

Oumuamua nasıl keşfedildi?

Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı olan Robert Weryck, kazayla Oumuamua’yı keşfetti. 19 Ekim 2017’de, gökyüzüne Dünya’ya yaklaşan asteroitleri taramak için Maui’deki Pan-STARRS teleskopunu kullanıyordu. İlk başta bunlardan birini bulduğunu düşündü. “Ama sonra bir önceki gecenin iki görüntüsünde bulabildim,” dedi ve “onları bir araya getirdiğimde yörünge anlamsızdı.”

Weryck ve meslektaşı Marco Micheli, ek gözlemler topladıktan sonra, nesnenin yörüngesinin “güneş sistemimizin dışından” kaynaklandığını belirtti.

Gökbilimciler yıllardır böyle bir ziyaretçi arıyorlardı. Enstitüdeki başka bir gökbilimci olan Karen Meech, keşiften bir hafta sonra NASA’ya “En şaşırtıcı olan şey, yıldızlararası nesnelerin daha önce hiç geçmediğini görmememiz” dedi.

İsmi Nasıl Konuldu?

Nesne resmi olarak 1I / 2017 U1 (ilk olarak “1” ve yıldızlararası için “I”) olarak kataloglandı, ancak böyle bir tarihi bulgunun daha unutulmaz bir şeye ihtiyacı vardı.

Weryck, “Hawaii Üniversitesi’ndeki Hawaii çalışmaları grubuyla temasa geçtik. Onlara nesneyi nasıl keşfettiğimizden bahsettik ve Oumuamua’yı önerdiler. ” “Uzak bir yerden ilk keşif kolu” anlamına gelen isim “oh MOO ah MOO ah” olarak telaffuz edilir. dedi.

Oumuamua

Oumuamua neye benziyor?

Uzayda bir puro hayal edin. Görüntü aynı böyle.

Oumuamua’nın neyden oluştuğunu kimse kesin olarak bilmiyor, ancak rengi kaya ve buzdan yapılmış bazı kuyruklu yıldızlarınkine benziyor. Oumuamua, güneşten geçtikten sonra, sanki bir kuyruklu yıldız olarak kimliğini doğrulamış gibi görünen, yüzeyinden donmuş malzemenin “gaz çıkışı” tarafından itilmiş gibi hızlandı. Ancak NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu’nun gözlemleri, gökbilimcileri kuyruklu yıldız gibi bir gaz veya toz kuyruğu ortaya koymadı.

Meech, “Hızlanması kuyrukluyıldız benzeri olması gerektiğini gösteriyor,” dedi, bunun bildiğimiz kuyruklu yıldızlardan farklı görünebileceğini ekledi çünkü başka bir yıldızın etrafında doğmuştu. Buna ek olarak, Oumuamua derin uzayda uzun yolculuğu sırasında radyasyon ve tozla patlayacaktı, bu da donmuş gazlarının çoğunu içeride sıkıştıran bir kabuk oluşturabilirdi. Böyle kaba bir yolculuk uzun, sıska şeklini de açıklayabilir.

Oumuamua nereden geldi? Nereye gidiyor?

Oumuamua, Lyra takımyıldızının yönünden geldi ve şimdi Pegasus takımyıldızına doğru gidiyor. Yolu ve hareketi, açıkça herhangi bir yıldızınkilerle uyuşmuyor. Ancak, bir gökbilimci ekibi hareketlerini geri takip ederek Oumuamua’nın yaklaşık bir milyon yıl önce HIP 3757 adlı küçük bir kırmızı yıldıza yakın olacağını ve bunun olası bir başlangıç ​​noktası olduğunu belirledi.

Güneşin yerçekimi Oumuamua’yı yavaşlatıyor, ancak onu tutmak için yeterli değil. Sonunda Samanyolu yıldızları arasında sallanan 59.000 mil (saniyede 16 mil) seyir hızına ulaşacak.

Bir Uzaylı Gemisi Olabilir Mi?

Harvard gökbilimcisi Avi Loeb, tartışmalı fikre Oumuamua’nın alışılmadık şeklinin ve şaşırtıcı hızlanmasının, uzaylılar tarafından yapılan bir uzay aracı olduğunu savunan bilimsel bir makaleyle büyük bir destek verdi. Loeb bunun uzaylı gemisi olduğunu iddia etmiyor, sadece bilim insanlarının olasılığı düşünmesi gerektiğini söylüyor.

Oumuama gerçekten türünün tek örneği midir?

Oumuamua, gözlemlenen türünün ilk örneği olmasına rağmen, gökbilimciler, bunun gibi trilyonlarcasının olabileceğine inanıyorlar. Her zaman yanımızdan geçiyor olabilirler, ancak o kadar hızlılar ki, şimdiye kadar onları kaçırdık.

Gökyüzünü 27 metrelik ışık toplayan bir ayna ile sürekli olarak tarayacak olan Şili’deki Büyük Sinoptik Araştırma Teleskopu, 2022’de çalışmaya başladığında bu tür nesneleri daha fazla tespit edebilecek. Sonunda Oumuamua’nın gerçekte ne olduğuna dair daha net bir resim elde edilecek.

Europa: Jüpiter’in Dünyadan Fazla Suya Sahip Uydusunda Hayat Var Mı?

 

Jüpiterin uydularından biri olan Europa’da sıvı suyun olduğu biliniyor. Peki bu sıvı su okyanus katmanının özellikleri neler, hayat var mı?

Europa, Jüpiter’in uydularından biridir. Bilim adamları, Europa’nın, Dünya’nın iki katı kadar suya sahip olabileceği için özellikle dikkate değer olduğuna inanıyor, ancak Europa’da o kadar soğuk ki bu ayın yüzeyindeki su donmuş durumda ..

Europa

Güneş sistemimizde bilim adamlarının Dünya’nın ötesinde bir yaşam bulmanın mümkün olabileceğini düşündüğü birkaç yer var. Jüpiter’in uydusu Europa, bu yerlerden biridir.

Güneş’ten çok uzakta — Dünya ile Güneş arasındaki mesafeden beş kat daha uzak. Europa’da hava o kadar soğuk ki uydunun yüzeyindeki su kaya kadar sert donmuş durumda. Dünyamızın kış buzunu genellikle bir buz kıracağıyla kırabiliriz. Europa’da bir çekiç gerekir!

Europa nasıl bir yer?

Europa, Dünya’dan daha küçük ve daha soğuktur. Dünya’nın Ay’ından biraz daha küçüktür. Hava çok soğuk çünkü Güneş’ten çok uzakta – Güneş ile Dünya arasındaki mesafeden beş kat daha fazla.

Europa

Su, yaşam için önemli bir bileşendir. Bilim adamları, Europa’nın çok suyu olduğunu düşünüyor. Aslında, Dünya’nın iki katından fazla suya sahip olabilir. Ancak orası o kadar soğuk ki yüzeydeki sular kaya kadar sert donmuş durumda.

NASA’nın Galileo görevi, bu kaya gibi sert, buzlu kabuğun altında devasa, tuzlu, sıvı bir okyanus olduğuna dair iyi kanıtlar buldu. Dünyada çok sert su ortamlarında yaşayan çok sayıda küçük yaratık olduğundan, bu tür bir yaşamın Europa’da da var olması mümkündür.

Yüzey çok soğuksa suyu buzun altında sıvı halde tutan nedir?

Europa’nın gelgiti donmasını engelliyor. Dünya’da gelgitler, Ay’ın çekim kuvvetinden kaynaklanır. Europa’da gelgitler, Jüpiter’in muazzam çekim kuvvetinden kaynaklanıyor. Bu çekim kuvveti aynı zamanda Europa’yı Jüpiter’in yörüngesinde tutan şeydir.

Europa

Tıpkı Dünya’nın Ayı gibi, Europa’nın bir tarafı yerçekimsel olarak Jüpiter’e kilitlenmiştir. Bu, Europa’nın her zaman Jüpiter’e bakan tarafı yörüngesinde olduğu anlamına gelir. Yörüngesi de mükemmel bir daire değil. Yani Europa bazen Jüpiter’den daha uzakta, bazen de daha yakın.

Jüpiter’in güçlü yerçekimi sürekli olarak Europa’yı çekiyor. Çekiş her zaman Jüpiter’e bakan tarafta en güçlüsüdür. Europa yörüngesinde Jüpiter’e yakın olduğunda, Jüpiter’in yerçekimi bu tarafta daha da sertleşiyor. Europa uzaklaştığında, çekiş daha az güçlüdür. Bu, Europa’nın Jüpiter’in yörüngesinde dolanırken sürekli gerildiği anlamına gelir.

Europa

Yerçekimi, Jüpiter’in diğer büyük uydularından Io ve Ganymede, Europa’yı da çekiyor. Bu uyduların çekilmesi, Europa’nın Jüpiter çevresindeki yörüngesinin şeklini de değiştirir. Europa’nın yörüngesinin dairesel olmamasının ve sürekli değişmesinin bir nedeni budur.

Yerçekimi, Europa’yı bu şekilde çekerken, tüm bu esnemeden kaynaklanan sürtünme iç ısı yaratır. Bu ısı, suyu yüzey sıvısının altında tutar ve sıvı su yaşam için gereklidir.

NASA, Europa’yı nasıl inceleyecek?

NASA, Europa Clipper adlı Europa’yı ziyaret etmek için bir uzay aracı inşa ediyor. Bu görev, Europa’ya seyahat edecek ve buzlu uydunun yaşam için uygun koşulları barındırıp barındırmayacağını araştıracak.

Kaynak: https://spaceplace.nasa.gov/