Diğer gezegenlerde gökyüzü dünyadaki gibi mavi midir? Diğer gezegenlerin atmosferlerinin özellikleri ve renkleri nedir?
Diğer gezegenlerin atmosferlerinden bahsetmeden önce, önce atmosferin gerçekte ne olduğu hakkında konuşmalıyız.
Atmosfer normalde bir gezegenin en dış katmanıdır. Dünya gibi kayalık gezegenlerde genellikle en hafif ve en ince tabakadır. Bir atmosferi atmosfere dönüştüren şey, onun yapıldığı şeydir. Büyük kaya yığınlarından veya devasa dönen okyanuslardan oluşmaz; gazlardan oluşur.
Bir atmosferde neler var?
Atmosferler çok çeşitli gazlar içerebilir. Dünya atmosferinin çoğu, hiçbir şeyle reaksiyona girmeyen nitrojen adı verilen bir gazdır. Ayrıca nefes almamız gereken biraz oksijen var. Ayrıca argon ve karbondioksit adı verilen iki önemli gaz ve küçük miktarlarda çok sayıda başka gaz vardır.
Gazların karışımı, bir gezegenin atmosferine rengini veren şeydir.
Dünya’nın atmosferi, mavi ışığı her yöne yansıtan (“saçılma” olarak bilinir), ancak ışığın diğer renklerinin çoğunun doğrudan geçmesine izin veren gazlardan oluşur. Bu dağınık ışık, Dünya’nın atmosferine mavi rengini veren şeydir.
Diğer gezegenlerin mavi atmosferleri var mı? Bazıları kesinlikle öyle!
Diğer dünyalar
Güneş sistemimizdeki iki buz devinin, Neptün ve Uranüs’ün atmosferleri, mavinin güzel tonlarıdır. Ancak bu atmosferler bizimkinden farklı bir mavi. Etrafta dönen büyük miktarda metan gazından kaynaklanıyor.
(Yan not: Metan aynı zamanda osurukların ana bileşenidir. Doğru, Uranüs’te bir osuruk tabakası var.)
Jüpiter ve Satürn ise tamamen farklı renkli atmosferlere sahiptir.
Satürn’ün üst atmosferindeki amonyak adı verilen bir kimyasaldan yapılan buz kristalleri, onu soluk sarı bir gölge yapar.
Uranüs’ün atmosferi de bir miktar amonyak içerir, bu da gezegeni Neptün’de gördüğümüz koyu maviden biraz daha yeşil bir gölge yapar.
Jüpiter’in atmosferi, fosfor ve kükürt elementlerini ve muhtemelen hidrokarbon adı verilen daha karmaşık kimyasalları içerebilen gazlar sayesinde kendine özgü kahverengi ve turuncu bantlara sahiptir.
Bazı aşırı durumlarda, tüm gezegen, hiçbir kayalık yüzeyi olmayan devasa bir atmosfer olabilir. Gökbilimciler ve gezegen bilimcileri, Jüpiter ve Satürn’ün kayalık yüzeyleri olup olmadığını, atmosferlerinin derinliklerinde mi yoksa her ikisinin de sadece devasa gaz topları olup olmadığını çözmeye çalışıyorlar.
Ancak, hiç atmosferi olmayan bazı gezegenler var! Güneş’in en yakın ve en küçük komşusu Merkür buna bir örnektir. Yüzeyi uzayın genişliğine maruz kalıyor.
Güneş sistemimizin ötesinde
Şimdiye kadar Güneş sistemimizdeki gezegenlerin atmosferlerinden bahsettik. Peki ya diğer gezegen sistemlerindeki, diğer yıldızların yörüngesindeki gezegenler?
Gökbilimciler son 20 yıldır bu gezegenlerin (“dış gezegenler” dediğimiz) atmosferlerini tespit ediyorlar! Ancak geçen yıla kadar gökbilimciler kayalık bir dış gezegenin atmosferini tespit etmeyi başardı. Gezegenin adı LHS 3844b ve o kadar uzakta ki ışığın bize ulaşması neredeyse 50 yıl sürüyor!
LHS 3844b, Dünya’nın iki katı ağırlığındadır ve gökbilimciler buranın oldukça kalın bir atmosfere sahip olacağını düşünüyor. Ancak, şaşırtıcı bir şekilde, atmosferi çok azdır veya hiç yoktur! Yani Dünya’dan çok Merkür’e benziyor olabilir.
Uzaktaki gezegenler hakkında öğrenecek çok şeyimiz var ve yaşam için olgunlaşmış Dünya benzeri bir atmosfere sahip olanı keşfetmeye hala uzun yıllar var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder