Jüpiterin uydularından biri olan Europa’da sıvı suyun olduğu biliniyor. Peki bu sıvı su okyanus katmanının özellikleri neler, hayat var mı?
Europa, Jüpiter’in uydularından biridir. Bilim adamları, Europa’nın, Dünya’nın iki katı kadar suya sahip olabileceği için özellikle dikkate değer olduğuna inanıyor, ancak Europa’da o kadar soğuk ki bu ayın yüzeyindeki su donmuş durumda ..
Güneş sistemimizde bilim adamlarının Dünya’nın ötesinde bir yaşam bulmanın mümkün olabileceğini düşündüğü birkaç yer var. Jüpiter’in uydusu Europa, bu yerlerden biridir.
Güneş’ten çok uzakta — Dünya ile Güneş arasındaki mesafeden beş kat daha uzak. Europa’da hava o kadar soğuk ki uydunun yüzeyindeki su kaya kadar sert donmuş durumda. Dünyamızın kış buzunu genellikle bir buz kıracağıyla kırabiliriz. Europa’da bir çekiç gerekir!
Europa nasıl bir yer?
Europa, Dünya’dan daha küçük ve daha soğuktur. Dünya’nın Ay’ından biraz daha küçüktür. Hava çok soğuk çünkü Güneş’ten çok uzakta – Güneş ile Dünya arasındaki mesafeden beş kat daha fazla.
Su, yaşam için önemli bir bileşendir. Bilim adamları, Europa’nın çok suyu olduğunu düşünüyor. Aslında, Dünya’nın iki katından fazla suya sahip olabilir. Ancak orası o kadar soğuk ki yüzeydeki sular kaya kadar sert donmuş durumda.
NASA’nın Galileo görevi, bu kaya gibi sert, buzlu kabuğun altında devasa, tuzlu, sıvı bir okyanus olduğuna dair iyi kanıtlar buldu. Dünyada çok sert su ortamlarında yaşayan çok sayıda küçük yaratık olduğundan, bu tür bir yaşamın Europa’da da var olması mümkündür.
Yüzey çok soğuksa suyu buzun altında sıvı halde tutan nedir?
Europa’nın gelgiti donmasını engelliyor. Dünya’da gelgitler, Ay’ın çekim kuvvetinden kaynaklanır. Europa’da gelgitler, Jüpiter’in muazzam çekim kuvvetinden kaynaklanıyor. Bu çekim kuvveti aynı zamanda Europa’yı Jüpiter’in yörüngesinde tutan şeydir.
Tıpkı Dünya’nın Ayı gibi, Europa’nın bir tarafı yerçekimsel olarak Jüpiter’e kilitlenmiştir. Bu, Europa’nın her zaman Jüpiter’e bakan tarafı yörüngesinde olduğu anlamına gelir. Yörüngesi de mükemmel bir daire değil. Yani Europa bazen Jüpiter’den daha uzakta, bazen de daha yakın.
Jüpiter’in güçlü yerçekimi sürekli olarak Europa’yı çekiyor. Çekiş her zaman Jüpiter’e bakan tarafta en güçlüsüdür. Europa yörüngesinde Jüpiter’e yakın olduğunda, Jüpiter’in yerçekimi bu tarafta daha da sertleşiyor. Europa uzaklaştığında, çekiş daha az güçlüdür. Bu, Europa’nın Jüpiter’in yörüngesinde dolanırken sürekli gerildiği anlamına gelir.
Yerçekimi, Jüpiter’in diğer büyük uydularından Io ve Ganymede, Europa’yı da çekiyor. Bu uyduların çekilmesi, Europa’nın Jüpiter çevresindeki yörüngesinin şeklini de değiştirir. Europa’nın yörüngesinin dairesel olmamasının ve sürekli değişmesinin bir nedeni budur.
Yerçekimi, Europa’yı bu şekilde çekerken, tüm bu esnemeden kaynaklanan sürtünme iç ısı yaratır. Bu ısı, suyu yüzey sıvısının altında tutar ve sıvı su yaşam için gereklidir.
NASA, Europa’yı nasıl inceleyecek?
NASA, Europa Clipper adlı Europa’yı ziyaret etmek için bir uzay aracı inşa ediyor. Bu görev, Europa’ya seyahat edecek ve buzlu uydunun yaşam için uygun koşulları barındırıp barındırmayacağını araştıracak.
Kaynak: https://spaceplace.nasa.gov/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder