15 Aralık 2017 Cuma

NASA Araştırmacıları Ozon Tabakası İyileşme temel Unsurları üzerindeki bakışımız

Her yıl, üst atmosferde ozon tabakasına bileşikler koruyucu ozon tabakasını ve Antarktika üstünde belli. Dünya'daki diğer zararlı etkileri arasında cilt kanseri ve hasar bitkiler neden olabilir güneşten gelen zararlı ultraviyole radyasyonu emerek Dünya'nın güneş gibi ozon tabakası görür. Bu farklı bileşikler her yayın ya da reaktif klor veya brom, maddeler yok iki aktif ozon, bir dizi kimyasal tepkime sırasında, molekülleri ozon tabakası ve gelecekteki kurtarma nihai etkilerini etkileyebilir atmosferde farklı yaşamlar bir dizi varken.

Bilim adamları yakın (CFC) adı verilen kimyasal maddeler kloro floro kullanımı ile endüstriyel ve ticari amaçlı bir dizi için tüketilmiş Dünya stratosferik ozon tabakasındaki olumlu iyileşme belirtileri izleme
Kredi: NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi/ Jefferson Beck
Aralık görünmesini Perspektif bir parça. 8 sorun, Bilim, NASA araştırmacıları tartışmak nüansları ayırt edici üç kategoride bileşikler ve onların etkileri üzerinde üst atmosfer ozon: uzun ömürlü ve insan yapımı bileşikler, kısa ömürlü ve insan yapımı bileşikler ve bu bileşikleri olan kısa ömürlü ve doğal olarak yayılan okyanus. Antropojenik kısa uzun-süreli ve bazı-ozona üzerindeki etkisini azaltmak için Montreal Protokolü ile kontrol edilir yaşadı. Uzun ömürlü bileşikler hala ozon kurtarma için outlook hakim araştırmacılar bulabilirsiniz.
Bu tartışmanın bir parçası olduğunu bir-ozon atmosferde insan üretilen emisyon yükselmiş olan-en az altı ay kalmak bileşikler tüketen yaşadı-kısa etkisi hakkında bilimsel tartışmalar olacak. Yasaklama ve bileşikleri yok etmek ozon faz-Montreal Protokolü ve eklerine, seminal genel anlaşması yöneten Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan iş için geçerlidir. Şu anda sadece ozon-yılda 100 yılda değişen atmosferik yaşam süreleri ile maddeler tüketen atmosferin üst atmosfer, stratosfer " ulaşmak için yeterince uzun ayrılamıyorum çünkü kontrol edilir. Etkileri daha az belirgin olarak daha kısa ömürlü bileşikler düzensiz.
Perspektifin Park, Maryland, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde atmosferik bilim adamı Qing Liang, ve ilk yazar "Montreal Protokolü büyük bir başarı oldu," dedi. Montreal Protokolü tarafından düzenleme sonucunda, ozon tabakasına klor ve brom düzeyleri 1990'ların ortalarında atmosferde büyüyen durdu ve neredeyse beklenen oranda düşmektedir. Ozon tabakası iyileşme ipuçları gösteriyor.
Yine de, uzun-kontrollü maddeler yaşamış, 1987'den önce yayımlanan bir çoğunluğu, hala 2050 yılında toplam stratosferik klor ve brom 56'sini oluşturması tahmin ediliyor, Liang ve arkadaşları onun analizine göre. Buna karşılık, klor ve brom dört en fazla yüzde düzensiz insan üretilen ozon tabakasına bileşiklerden gelmesi bekleniyor. 2050 yılında klor ve brom geri kalanı doğal olarak okyanus tarafından yayılan bileşikler gelecektir. Ama okyanus sıcaklıkları nedeniyle iklim ısınma arttıkça, emisyon oranlarını potansiyel olarak yüzde 20 oranında 2010 ve 2100 arasında yükselebilir. Doğal ozon ilave kaynak yapmamız bileşikler, hem doğal ve insan-set orman yangınlarıdır.
NASA, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi gibi diğer uluslararası kuruluşlar, bilim adamları sürekli olarak Dünya yüzeyine kimyasal madde tüketen ozon stratosferik ozon tabakası ve düzeylerini izleyebilir.
NASA Goddard yazarlarından Susan Strahan bir madde stratosfere ulaştığında olup olmadığını endişelenecek bileşiklerin hangi kategori olursa olsun, prime faktör olduğunu söyledi. Uzun bir ozon ömrünü tüketen madde, uzun stratosphere yapmak ve ozon yok olacak. Kısa ömürlü maddeler, diğer taraftan, stratosfere ulaşmadan önce düşmeye daha olasıdır çünkü geciktiren ozon kurtarma üzerinde çok az etkisi olacaktır, dedi.
Bu maddelerin bir diklorometan son inceleme altında son yıllarda artan emisyon oranları nedeniyle geldi denir. Sektöründe birçok yasaklı kimyasallar için çok yönlü bir alternatiftir. Diklorometan atmosferde yaklaşık dört ay içinde bozulur ve zararlı bozunma ürünleri tamamen atmosferden emisyonlarını birkaç yıl içinde çıkartılır.
Liang, "çok kısa onun yüksek bir büyüme oranı sürdürülmesi emisyonlarının doğa yaşamış ve muhtemel senaryo çünkü, diklorometan ozon tabakası üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır son derece düşüktür." dedi. Liang emisyon oranını bir kez Sanayi ekonomik talebe göre taşıma kapasitesine ulaşmak yayla olacağına inanıyor.
Buna ek olarak, endüstriyel kısa stratosfere arazi üzerinde yayılan ozon tüketen maddeler, genellikle orta enlemlerde, dört-altı aylık bir yolculuk yaşadı. Bu ömürleri biraz daha uzun ve ozon tabakası varmak önce yok veya yağmur tarafından yıkanmış olmaları için daha fazla zaman verir, Liang dedi.
Kısa doğal olarak okyanus yüzeyinden serbest brom bileşikleri, ancak, onların daha kısa ozon üzerinde daha belirgin bir etki yaşadı-endüstriyel kuzenleri yaşadı. Tropikal okyanuslarda büyük miktarda serbest çünkü onlar, hızla tropikal fırtına tarafından stratosfere hayatlarının büyük bir bölümü için ozon yok edebilecekleri bir ya da iki ay içinde Loft.
"Diğer önemli etken iklim değişikliği. Sıcak, metil brom doğal emisyonları ve diğer kısa tropik okyanuslar görüş türü yaşıyordu olarak artış olacak," Strahan dedi. "Ve bunu kapatabilirsiniz. Okyanusun ısınması, emisyon artış devam ediyor."
Girin ve atmosferde birikmeye devam yasak kimyasallar da önemli. Bir örnek, Montreal Protokolü tarafından düzenlenir ve atmosferde 33 yıllık bir ömre sahip olan karbon tetraklorit. Üretim, kullanım ve İmha ile doğru bir şekilde takip ve bildirilirken, ayrıca kloroform ve diklorometan üretim hatları, yan ürün olarak oluşur. Son derece uçucu olduğundan, atmosfere sızıntı emisyon istenmeyen, Liang dedi. Diğer kimyasalların üretim hattından kayıp tir-tüketen madde sadece düzenlenmiş ozon olası değil.
Liang ve Strahan kimyasalları tüketen ozon konsantrasyonu atmosfer ve ölçümlerin bilgisayar modeli simülasyonları bir arada-analiz tabanlı. Model (GEOS-5) 5 NASA'NIN Goddard Earth Gözlem Sistemi Sürüm Araştırma Ekibi, toprağa kaynaklarını atmosfere yolculuk ile atmosferik gazlar izleyin sağlayan 3-D, atmosfer taklit eder. Model uydular, yer gözlemlerinin tabanlı ağlar tarafından desteklenen ölçü ozon-gerçek dünyada, NASA ve uçak alan kampanyaların iki yıl (ATom) 2013 ve Atmosferik Tomografi (ATTREX) en son Hava Tropikal Tropopause Deney gibi gözlemlerle kimyasalları tüketen 2016 yılından bu yana üç dağıtımları yapan global atmosfer araştırması.
Qing Liang ve Susan Strahan Üniversiteler Uzay Araştırmaları Derneği ile bağlıdırlar.
Son Güncelleme: Dec. 14, 2017
Editör: Sara.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder