18 Haziran 2018 Pazartesi

Mars'ın 'kayıp sularının' sırrı çözüldü

Mars ve GüneÅŸ                   Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, Mars'ın yüzeyinde niçin su olmadığını tespit etti. Buna göre, gezegenin kaya yapısı sünger gibi olduğu için bir zamanlar var olan su 'içeri çekildi'.
'Kızıl gezegen' Mars'ta su ve yaşam arayışı sürse de, bilim insanları tartışmaya son noktayı koymuş görünüyor. Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, Mars'n yüzeyinde niçin su ve dolayısıyla yaşam bulunmadığını tespit etti. Buna göre gezegenin kaya yapısı, suyun yüzeyde kalmasını engelliyor.Gazete Duvar'ın haberine göre araştırmada, Mars'taki kayaların dünyadakilere kıyasla yüzde 25 oranında daha fazla su tutma kapasitesine sahip olduğu, suyun bu kayalarla gezegenin merkezine doğru indiği ortaya konuldu.
Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın başındaki isimlerden Dr. Jon Wade, Mars'ın kaya yapısının suyu sünger gibi çektiğini açıkladı. Wade, "Mars'ta, gezegenin bazaltik kabuğunu oluşturan yeni patlamış volkanlar ile su arasındaki reaksiyon, sünger benzeri bir etkiye sebep oldu. Su ile kaya arasındaki bu tepkime kayaların yapısını değiştirdi ve gezegenin yüzeyinin kuruyup, yaşam için uygun olmamasına yol açtı" dedi.
Wade, Mars'ın yüzeyinin kimyasına ilişkin bulguların, hakkında Venüs gibi az şey bilinen gezegenlerin yapısını incelemekte de kullanılacağını söyledi.Mars           Bilim insanları, gezegen yüzeyindeki koyu çizgilerin su değil kum akıntısı izi olduğunu açıkladı.                                                                                     Arizona Üniversitesi, Durham Üniversitesi ve Gezegen Bilimi Enstitüsünden bilim adamları, Kızıl Gezegen'in yüzeyindeki dar, koyu renk akıntı izlerinin Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) ait Mars Keşif Uydusu'na (MRO) yerleştirilen 'HiRISE' teleskobu tarafından elde edilen görüntülerini inceledi.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezine ait 'Nature Geoscience' dergisinde yayımlanan araştırmanın baş yazarı Colin Dundas, Yineleyen Yamaç Çizgileri (RSL) olarak adlandırılan binlerce çizgiden 151'inin incelendiğini, RSL'lerin çoğunun 28 ila 35 derece arasındaki eğimlerle sona erdiğini, bunun hem Dünya'da hem de Mars'taki kumul eğimlerinin bitiş derecesiyle aynı olduğunu söyledi.
Dundas, RSL'lere dair tespitlerinin Mars'ın bugünkü yüzeyinin çok kuru olduğu bulgularını desteklediğini söyledi.
RSL'lerin su değil kum ve toz gibi tanecikli maddelerden oluştuğu sonucuna varan bilim adamları, bazı RSL'lerde hidratlaşmış minerallerin saptandığını, bu nedenle RSL'lerin oluşumunda su zerreciklerinin rolü olabileceğini bildirdi.                                                                              'SU OLABİLİR AMA HAYAT OLUŞUMUNA YETERLİ DEĞİL'Mars yüzeyi
Bununla birlikte çalışma, Mars yüzeyinde akan su bulunmadığını tezini desteklerken Kızıl Gezegen'de su bulunduğu tezini tamamen bertaraf etmediği vurgulandı. Bilim insanları, Mars'ta su bulunabileceğini ancak bunun hayatın oluşumuna olanak sağlayacak düzeyde olmadığını belirtti.
NASA, 2015 yılında Kızıl Gezegen'de sıcak aylarda tuzlu su aktığına dair güçlü kanıt elde ettiğini açıklamıştı. Bilim insanları, Mars'ın en sıcak aylarında koyu renkli dar akıntıların ortaya çıktığını, yılın geri kalan dönemlerinde ise bunların yok olduğunu bildirmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder