19 Aralık 2018 Çarşamba

Çin'in Ay'ın Karanlık Tarafına İnecek Aracı Yörüngeye Girdi

Ay'ın karanlık yüzü çinÇin tarafından kısa bir süre önce uzaya fırlatılan ve Ay’ın Dünya’dan görünmeyen karanlık yüzüne inmesi planlanan uzay aracı hakkında güzel haberler geldi. Space News isimli internet sitesi, Ay’ın karanlık yüzüne inecek aracın uydunun yörüngesine oturduğunu belirtti.
Çarşamba gününün ilk saatlerinde, Chang’e-4 isimli aracı taşıyan uzay aracı, Dünya’dan başladığı yolculuğunu tamamladı. Yaklaşık beş gün süren yolculeğun ardından Ay’ın eliptik yörüngüsüne oturmayı başaran aracın, çeşitli düzenlemelerden sonra Chang’e-4’ü Ay’a bıracak konuma geleceği belirtildi.
İnişin planlanan şekilde gitmesi durumunda “Ay’ın karanlık yüzü” olarak tabir edilen uydumuzun yörüngesi sebebiyle Dünya’dan hiç görülemeyen bölgeye iniş yapan ilk araç olacak olan Chang’e-4 aracının, önemli bilgileri yeryüzüne göndereceği söylenenler arasında yerini almıştı.
Chang'e-4
Ay yüzeyinde gezecek olan ve uydunun yapısına dair bilgiler toplayacak olan uzay aracı, bununla da yetinmeyerek yüzeye çeşitli tohumlar ve ipek böceği lavraları yerleştirecek. Dünya’yı görmeyen bir bölgede olduğu için direkt olarak sinyal gönderme şansı bulunmayan uzay aracı, bu problemi, iki yıl önce Ay yörüngesine gönderilen bir uyduyla iletişim kurarak çözecek.
Chang’e-4 projesinin başarıyla tamamlanması durumunda Chang’e-5 aracını Ay’a göndermeyi planlayan ve yeni aracı daha donanımlı şekilde hazırlayarak, uydumuz hakkında detaylı bilgiler toplamak isteyen Çin’in, Chang’e-4’ten topladığı verileri açıklamasıyla heyecanla bekleniyor.                                     Kaynak:https://www.tamindir.com/haber/cin-in-ay-in-karanlik-tarafina-inecek-araci-yorungeye-girdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder