29 Temmuz 2019 Pazartesi

Eğer Andromeda Yeterince Parlak Olsaydı, Gökyüzünde Böyle Gözükürdü!

Fotoğrafta, en yakın komşumuz Andromeda Galaksisi, gökyüzünde kapladığı gerçek alanda, sadece daha parlak şekilde gösterilmiştir.See Explanation.  Clicking on the picture will download
 the highest resolution version available.
Ay, gökyüzünde yarım derece kadar bir alan kaplar. 1 derece, kolunuzu tamamen ileri uzattığınızda, başparmağınızın gökte kapladığı alana yaklaşık olarak eşittir. Andromeda Galaksisi, eğer fotoğraftaki kadar parlak olsaydı, gökyüzünde 2.8 ila 3 derece kadar alan kaplardı.


See Explanation.  Clicking on the picture will download
 the highest resolution version available.

Andromeda'nın gökyüzündeki göreli büyüklüğü...
NASA

Andromeda (diğer isimleriyle Messier 31, M31 ya da NGC224), bizden 24.000.000.000.000.000.000 kilometre uzaktadır. Bu, yaklaşık 2.5 milyon ışık yılına denk gelmektedir. Yani ışık hızında giden bir aracınız bile olsa, ona ulaşmanız 2.5 milyon yıl sürerdi. Eğer Dünya ile Ay arasına tam oturan bir yol yapılmış olsaydı, Andromeda'ya ulaşmak için bu yoldan 625 trilyon tanesini  uca dizmek gerekirdi.




Wait But Why

2.5 milyon yıl önce Dünya'da, (biri biz Homo sapiens türü olmak üzere) bugün bildiğimiz en az 13-14 türüyle Homo cinsinin bile henüz evrimleşmediği düşünülecek olursa, yola çıktıktan sonra Andromeda'ya vardığınızda, Dünya'nın ne kadar değişeceğini hayal edebilirsiniz. Siz ışık hızında giderken zaman sizin için tamamen dururdu ve yaşlanmazdınız; ancak Andromeda'ya ulaştığınız anda, Dünya'da takvimler 2.5 milyon yıl sonrasını gösteriyor olurdu!
Galaksimiz Samanyolu'nda "sadece" 200-400 milyar yıldız bulunurken, 2006 yılında yapılan bir analize göre Andromeda'da 1 trilyon civarında yıldız bulunuyor! Ayrıca Samanyolu Galaksisi 850.000.000.000 Güneş kütlesine sahipken, Andromeda Galaksisi 1.500.000.000.000 Güneş kütlesine sahiptir. 
Bir de... Samanyolu Galaksisi ile Andromeda Galaksisi'nin günümüzden 4.5 milyar yıl sonra çarpışarak tek bir galaksiye dönüşmesi beklenmektedir. 4.5 milyar yıl önce Dünya'nın daha yeni oluştuğu düşünülecek olursa, 4.5 milyar yıl sonra "kim öle, kim kala" demek oldukça yerinde olacaktır. 

Andromeda ile ilgili tüm yazılarımıza buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
              Kısacık bir ömre ve son derece kısıtlı bir bilgiye hapsolmuş haldeyiz. Ancak bir an medeniyetimizin varabileceği uç noktalara bakacak olsak, neler görürdük? Kardashev Ölçeği, bize medeniyetimizin evrimiyle ilgili neler öğretebilir? Evren'in uçsuz bucaksızlığı içinde potansiyel geleceğimize bir yolculuk için kemerlerinizi bağlayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder