21 Temmuz 2019 Pazar

Google, Ay’a İnişin 50. Yılını Anlamlı Bir Doodle ile Kutluyor



Google, Ay’a İnişin 50. Yılını Anlamlı Bir Doodle ile Kutluyor

Google, Ay’a ayak basılmasının 50. yıl dönümünü hazırladığı bir doodle ile kutluyor. Hazırlanan doodle’ın üzerine tıklandığında bir video açılıyor ve Apollo 11 görevinde Ay’a ayak basamayan tek astronot Michael Collins bize o anları anlatıyor.
20 Temmuz 1969 tarihi, insanlık tarihi açısından büyük bir öneme sahip. 50 yıl önce bugün, Ay yüzeyine insanlı ilk uzay uçuşu başarıyla gerçekleştirildi. Neil Amstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins ise bu görevi gerçekleştiren üç astronottu. 20 Temmuz günü, ayın yüzeyine ulaştıktan 6 saat sonra ayın yüzeyine ayak basan ilk insanlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin oldu. Michael Collins de onları kapsülün içinde bekliyordu. Ekip, 8 gün kaldıktan sonra gezegenimize geri döndü.
Google, bu özel günün 50. yıl dönümünü unutmadı ve bugüne özel bir doodle hazırladı. Doodle’ın üzerine tıklandığında Apollo 11’in komut pilotu olan Michael Collins’in bir sesli anlatımı bizi karşılıyor. Dünya’dan Ay’a kadar tüm sürecin bir animasyon filmle anlatıldığı videoda Michael Collins, bu görevi birinci ağızdan bizlerle paylaşıyor. 4 dakika 37 saniye uzunluğundaki videoda, Ay’a iniş görüntülerinin animasyon versiyonu yer alıyor. Bu görüntülerin 13 NASA çalışanıyla beraber 17 kişilik bir ekibin ürünü olduğunu belirtelim. Google, doodle’ı oluşturma sürecini de YouTube üzerinden yayınladı.
1969’da Armstrong’un meşhur sözü “İnsanlık için dev bir adım” eşliğinde Apollo 11 görevi, toplamda 400.000 kişinin katkılarıyla gerçekleşti. Apollo 11; ABD ve SSCB arasındaki uzay yarışı olarak adlandırılan rekabet için de bir dönüm noktasıydı çünkü Rus kozmonotları daha önce uzay görevleri açısından her aşamada ABD’li astronotları geride bırakmıştı.

NASA, şimdi ilk kez bir kadın astronotu Ay'a göndermeyi amaçladığı planlar üzerinde çalışıyor. Her şey yolunda giderse 2024 yılında ilk kadın astronot, Ay'ın yüzeyinde yürüyecek. Kim bilir belki Google bunun için de bir doodle üretir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder